Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij - WARP Systems (2024)

Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij - WARP Systems (1)

Home Vloerverwarming Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij

Je kunt ruimte op verschillende manieren verwarmen. Sinds een aantal jaren is vloerverwarming een populaire keuze in woningen. Benieuwd naar de verschillende opties als het gaat over vloerverwarming? Je ontdekt in deze blog voor elektrische vloerverwarming de nadelen en voordelen. (Let op: WARP Systems produceert en levert uitsluitend watergedragen verwarmingssystemen).

Leeswijzer

  • Wat is elektrische vloerverwarming?
  • Elektrische vloerverwarming: voordelen
  • Elektrische vloerverwarming: nadelen
  • Een slim alternatief?

Wat is elektrische vloerverwarming?

Bij elektrische vloerverwarming wordt door middel van elektriciteit een vloer opgewarmd. Via deze stralingswarmte warmt vervolgens de ruimte op. Dit proces werkt via verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

Kant-en-klare matten
Deze bevatten verwarmingskabels die al in de mat zijn verwerkt. Deze matten zijn vaak maar een paar millimeter dik en verkrijgbaar in vaste lengtes. De verwarmingskabel kun je achteraf niet inkorten.

Verwarmingsfolie
In het folie zitten verwarmingselementen verwerkt. Deze folie is vaak maar 3-4 mm dik en moet op een specifieke ondergrond worden aangebracht.

Verwarmingskabels
Door middel van frezen worden deze in de bestaande vloer gelegd.

Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij - WARP Systems (2)

Elektrische vloerverwarming voordelen

Goede combinatie met zonnepanelen
In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen kan het gebruik van elektrische vloerverwarming voordelig zijn. Zonnepanelen wekken dan (een deel van de) energie op die nodig is voor het verwarmen. Hierdoor pakken de gebruikskosten in sommige gevallen voordelig uit.

Snelle installatie
Afhankelijk van het type elektrische vloerverwarming is deze relatief eenvoudig te installeren. Vaak kan de vloerverwarming, zoals bij de matten, bovenop een bestaande tegelvloer worden aangelegd. Ook hoef je de elektrische vloerverwarming alleen aan het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Elektrische vloerverwarming leggen kan dus eenvoudig.

Weinig luchtcirculatie
Er is bij elektrische vloerverwarming sprake van stralingswarmte. Dit zorgt voor weinig luchtcirculatie waardoor stof zich minder snel verplaatst. Dit is voordelig voor je gezondheid, zeker bij allergieën. Bij radiatoren is deze luchtcirculatie bijvoorbeeld wel hoog.

Snelle opwarming
Elektrische vloerverwarming ligt relatief dicht onder de gekozen afwerkvloer. Hierdoor warmt de vloer en de ruimte snel op. Ook is de verwarming zelf dun, waardoor de totale opbouwhoogte laag is.

Geen radiatoren
Door het toepassen van elektrische vloerverwarming in bepaalde ruimtes zijn radiatoren overbodig. Dat creëert meer vrijheid bij het inrichten van je woning.

Afstemmen per ruimte
Als er meerdere verwarmingselementen zijn geplaatst onder de vloer, kunnen deze afzonderlijk van elkaar worden geregeld. Zo regel je zelf de gewenste temperatuur per locatie. Ook kun je de temperatuur van de vloer bepalen, in plaats van enkel de ruimte-temperatuur. Zo kan het zijn dat je met elektrische vloerverwarming de badkamer alleen flink verwarmt als je daar moet zijn en verder niet, terwijl het systeem in de woonkamer bijvoorbeeld veel vaker maar wel lager aan staat.

Elektrische vloerverwarming nadelen

Niet geschikt voor grote ruimtes
In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming alleen geschikt voor kleinere ruimtes die je niet constant gebruikt. In enkele gevallen (verschilt per producent) is elektrische vloerverwarming ook geschikt voor grotere ruimtes.

Functioneert niet goed als hoofdverwarming
Vaak is elektrische verwarming geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Dat komt omdat het verbruik bij gebruik als hoofdverwarming te hoog is. Veel mensen kiezen er daarom eerder voor om met elektrische vloerverwarming badkamers te verwarmen en verder niets.

Hoger verbruik
Als je jouw systeem voor vloerverwarming elektrisch wilt hebben, moet je rekening houden met relatief veel extra energieverbruik. Heb je zonnepanelen, dan wordt mogelijk alle opgewekte energie daarvoor gebruikt. Ook kan het voorkomen dat de opgewekte energie niet voldoende is. Wil je juist minder energie verbruiken, dan is dit dus niet de beste optie.

Weinig flexibiliteit
Je kunt geen totaal systeem te creëren, aangezien de elektrische verwarmingssystemen niet geschikt zijn voor wanden en plafonds. Benieuwd hoe een watergedragen systeem dit mogelijk maakt? Ontdek SpeeTile >

Koelen niet mogelijk
Aangezien de systemen op basis van elektriciteit werken en niet watergedragen zijn, is er geen mogelijkheid om te koelen. Bij watergedragen vloerverwarming is dit wel mogelijk.

Risico op schade
De systemen hebben een relatief hoog risico om te beschadigen. Bij de verwarmingsfolie kun je bijvoorbeeld, indien nodig, niet in de vloer boren. Dit beschadigt de folie en vermindert of stopt de werking. Bij het plaatsen van de afwerkvloer moet je hier extra rekening mee houden.

Een slim alternatief?
Ontdek watergedragen vloerverwarming
Zoals je ziet, zitten er aan elektrische vloerverwarming nadelen en voordelen. Wil je profiteren van de voordelen van vloerverwarming zonder de nadelen die elektrische vloerverwarming met zich meebrengt? Bekijk de watergedragen vloer-, wand- en plafondverwarmingssystemen van WARP Systems! Die zijn zeer veelzijdig, compleet én duurzaam!

Ontdek de systemen

  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • X
  • Mail
  • Whatsapp
  • Snapchat

Terug naar kennisbank

VorigeVloerverwarming elektrisch of water? Vind jouw ideale systeemVolgendeMogelijkheden vloerverwarming in een oud huis

Offerte op maat voor jouw situatie

Vraag je offerte aan en ontvang deze binnen 1 werkdag!

Offerte aanvragen

WARP Systems voor al jouw vragen

Advies nodig? Wij maken het je graag makkelijk, dus stel gerust je vraag aan één van onze specialisten. Onze experts zijn beschikbaar van 09.00 tot 17:00.

0172-574955sales@warp-systems.nl

Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij - WARP Systems (3)
Elektrische vloerverwarming: nadelen en voordelen op een rij - WARP Systems (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5281

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.